W piątek 23 IX rozpoczęliśmy realizację unijnego projektu Interblok. Zajęcia odbyły się  w pracowni biologicznej, ponieważ pierwszy cykl zajęć dotyczy głównie biologii. 

Po krótkim wprowadzeniu do tematu rozpoczęły się zajęcia praktyczne, naszym zadaniem było:

 

 

1) wykryć skrobię wśród 5 wyglądających identycznie substancji (proszek do pieczenia, mąka pszenna, proszek do prania, cukier puder i mąka ziemniaczana) Sprawa nie była łatwa – bo wszystkie substancje to biały proszek

2) wykryć, które produkty spożywcze są bogate w skrobię – efekty widać na zdjęciach, granatowy kolor ziemniaka czy bułki świadczy o obecności skrobi

3) sprawdzić właściwości cieczy nienewtonowskiej – jest to mieszanina wody i skrobi (w stosunku 1:2), która zachowuje się jak ciecz lub ciało stałe

W planie było jeszcze stworzenie domowym sposobem kisielu i budyniu, niestety zabrakło nam czasu... Zajęcia były bardzo udane i pożyteczne dla nas!:-)