W piątek 23 IX rozpoczęliśmy realizację unijnego projektu Interblok. Zajęcia odbyły się w pracowni biologicznej, ponieważ pierwszy cykl zajęć dotyczy głównie biologii.
Po krótkim wprowadzeniu do tematu rozpoczęły się zajęcia praktyczne, naszym zadaniem było:
1) wykryć skrobię wśród 5 wyglądających identycznie substancji (proszek do pieczenia, mąka pszenna, proszek do prania, cukier puder i mąka ziemniaczana) Sprawa nie była łatwa – bo wszystkie substancje to biały proszek
2) wykryć, które produkty spożywcze są bogate w skrobię – efekty widać na zdjęciach, granatowy kolor ziemniaka czy bułki świadczy o obecności skrobi
3) sprawdzić właściwości cieczy nienewtonowskiej – jest to mieszanina wody i skrobi (w stosunku 1:2), która zachowuje się jak ciecz lub ciało stałe
W planie było jeszcze stworzenie domowym sposobem kisielu i budyniu, niestety zabrakło nam czasu... Zajęcia były bardzo udane i pożyteczne dla nas!:-)